Daktuin Ebben Inspyrium wint Rooftop Award 2022

De multifunctionele daktuin op het Inspyrium van Boomkwekerij Ebben in het Nederlandse Cuijk heeft de Rooftop Award 2022 gewonnen.

De Rooftop Award, die wordt uitgereikt door de stichting Rooftop Revolution, wil duurzame en multifunctionele daken in de kijker plaatsen. Eerdere winnaars van de Award waren het Rotterdamse Erasmus MC (2018) en het dakbos van het Depot Boijmans Van Beuningen eveneens in Rotterdam (2020).

Volgens juryvoorzitter Arjen Ketting is het dak op het Inspyrium een terechte winnaar: “Dit dak heeft werkelijk alles in zich: een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit.”

De 1400 vierkante meter grote daktuin naar een ontwerp van VIC Landscapes bestaat uit meerstammige bomen en struiken, ‘eilanden’ van vaste planten, fruitbomen, kruiden en gevelgroen. De tuin wordt afgewisseld met zithoeken, een kas, een pergola en een bar. Verder is er een windmolen die de drinkschaal van de vogels door middel van een overstort automatisch bijvult.

De overmaatse boomhut met uitzicht over het landschap en de daktuin maakt het geheel af. Daarnaast een strook bomen met samengesteld blad en andere beplanting met voornamelijk grote bladeren en varens. Dirk Ebben: ‘Met deze daktuin hebben we onze grenzen verlegd. We zijn dan ook ontzettend blij met het resultaat en heel trots dat we de Rooftop Award hebben gewonnen.’

Daktuin Ebben Inspyrium is ontworpen door VIC Landscapes. Beplanting en bomen zijn gekozen door Boomkwekerij Ebben.

In de volgende aflevering van CGConcept (2022/3) verschijnt een uitgebreide reportage over de Daktuin Ebben Inspyrium.