© Boomkwekerij Ebben

Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin

Na de complete vernieuwing zorgt de daktuin van Boomkwekerij Ebben voor een niet te missen groene beleving. De getalenteerde tuinontwerper Victor Dijkshoorn creëerde hier een intrigerend landschap dat uitnodigt om te genieten van het goede buitenleven.

Toon Ebben, directeur van Boomkwekerij Ebben in het Nederlandse Cuijk, gelegen op het knooppunt van Gelderland, Noord- Brabant en Limburg, vertelt: “Wij zochten een tuinvrijwilliger en toen kwam er een man uit het niets, net gekleed en met een hoed op, die zei: ‘Het is mij een eer en een waar genoegen als ik de klus mag klaren.’ En zo zijn we dan tot dit pareltje gekomen.”

Band met bomen

Er zit veel leven en karakter in deze kijktuin, en een bezoek gaat dan ook nooit vervelen. Door de veelheid aan kamers en het ontwerp dat ‘perspectivisch dicht’ oogt, heb je bij deze daktuin het gevoel dat de reële oppervlakte veel groter is. Telkens zijn er weer plekjes te ontdekken, er lijkt maar geen eind aan te komen. Blikvangers die bijblijven: 3D-geprinte banken, de gigantische boomhut, schommeltafel met zwevende stoelen en een boom, licht als een veer, die niet in de grond staat maar in een constructie hangt en heen en weer wiegt in de wind. De educatieve insteek van de tuin spreekt jong en oud aan.

“Al fietsend pomp je water in een ton en zo ervaar je hoeveel energie een boom verbruikt tijdens de vochtopname uit de bodem.”

Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
Schommeltafel © Boomkwekerij Ebben

Kleurrijk, winter en zomer

Voor het in de praktijk brengen van de tuinplannen tekent Marie-Ange Eneman van Boomkwekerij Ebben. Aan plantenvariëteitgeen gebrek. Bij de boomhut waan je je in de jungle, met de groenblijvende vingerplant Fatsia japonica in de hoofdrol. Bomen van wel acht meter hoog, waaronder de Gymnocladus dioica (de Kentucky Coffee Tree), maken indruk, en daaronder zorgen grootbladige struiken en een zee van varens voor een decoratieve invulling.

Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
Marie-Ange © Boomkwekerij Ebben

Met een heel team hebben we liefst 12.000 bloembollen geplant in deze tuin. Daardoor weten de borders je van januari tot juni te verbazen met hun boeiend kleurenspel.” Zelfs in de winter vind je hier accenten die het kader opfleuren. Dan denken we aan groenblijvers zoals schijnhulst en de klimplanten op de rekken tegen de achterwand. Eerstgenoemde heester weet je in de lente te betoveren met een bloei van heerlijk geurig wit.

Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
© Boomkwekerij Ebben

Palet van smaken

De daktuin is een multifunctionele belevingstuin en eetbaarheid valt eveneens onder die noemer. Naast de klassieke fruitbomen staan er in de perken met vaste planten nog bomen met eetbare vruchten: kweepeer, mispel, granaatappel, sichuanpeper. Tussen de lage begroeiing zien we onder andere kruiden zoals hyssop, kruiptijm, wilde knoflook, salie en munt. In een hoekje met zurige ondergrond worden bos, veen-, honingen vossenbes geteeld.

  • Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
  • Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
  • Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin

Beducht voor overgewicht

“We hebben gewerkt met een 2-lagige isolatie om het dak te wapenen tegen een hogere belasting. Daar waar de boomhut staat en er ook enkele kanjers van bomen werden aangeplant, is de draagkracht 1200 kg/m².” Verder heeft men onder het daktuinsubstraat gewerkt met een speciale laag glasschuim. Dit gerecycled glas dat werd gebroken en opgeschuimd tot brokken, is zeer licht van gewicht. Vandaar.

“Tussenin ligt wel beschermdoek. Als we ooit substraat moeten afvoeren, dan kan het glasschuim gewoon blijven liggen.”

Zintuiglijk genieten

Met de vernieuwde tuin zet Boomkwekerij Ebben tevens in op ecologie, duurzaamheid en natuurbehoud. Een tuin weet de biodiversiteit te stimuleren en laat zich doorheen de seizoenen bewonderen. Mens en dier voelen er zich toe aangetrokken. En door bruggen te slaan tussen het penthouse en de tuin ontstaat er een leuke mensenstroom. Je wordt echt verleid om een frisse neus te halen in deze groene long, om er met alle zintuigen te genieten van het natuurschoon en de rijkdom van onze fauna en flora op aarde.

Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
© Boomkwekerij Ebben

Je ervaart hier de rijkdom van de natuur

Oase op hoog niveau

Wat ooit een kaal dak was, is nu uitgegroeid, letterlijk en figuurlijk, tot een oase op hoog niveau. Neem nu die halfopen zitplaats omzoomd door maaskeien. Je kunt maar moeilijk aan de verleiding weerstaan om niet even plaats te nemen, te verpozen en de rust die uitgaat van de groene omgeving te laten inwerken…

www.ebben.nl

Boomkwekerij Ebben pakt uit met vernieuwde daktuin
© Boomkwekerij Ebben