Aeres Hogeschool Almere

VERTICAAL GROEN ALS DUURZAME LANGETERMIJNOPLOSSING

Eeuwenlang maakte de natuur plaats voor gebouwen en beton. Waardoor alles wat ooit groen was, grijs werd. Wat overbleef waren ongezonde, inspiratieloze leefomgevingen. Waarin wij, mensen, de band met de natuur verloren.

Urbanisatie kan anders, moet anders, zonder dat dit ten koste gaat van de natuur. Op een manier dat ze naast elkaar bestaan, zodat toekomstige generaties kans hebben op een duurzame en natuurinclusieve manier van leven.

Een grote hoeveelheid muuroppervlak blijft onbenut. Tot nu. Muren worden steeds vaker vergroend, zowel binnen als buiten. Dit inspireert anderen om verticaal groen te integreren in hun projectontwikkelingen. Zo versterken we de greenifying movement. Steen voor steen. Plant voor plant.

Verticaal groen voor binnen en buitenruimtes

Er zijn veel voordelen aan een groene wand. Zo verbetert direct de sfeer op de werkplek en de luchtvochtigheid stijgt. Een lage luchtvochtigheid blijft probleem nummer één als het gaat om het binnenklimaat in kantoren, vooral in de wintermaanden. Ten tweede is er bewezen dat de luchtzuiverende werking van planten zorgt voor minder vervuilende stoffen in de lucht. En als laatste is er een verbetering van het algeheel welbevinden en zorgt het optimalere binnenklimaat voor een lager ziekteverzuim, dus besparingen. Welke werkgever wil dat nu niet?
Maar vergeet ook niet de gevels. Zo zijn dit soort groene muren te aanschouwen bij Aeres Hogeschool Almere, Liander in Duiven, het EMA te Amsterdam en Mall of the Netherlands in Leidschendam.

Biodiversiteit

De groene gevel is een leefgebied voor verschillende soorten dieren, zoals vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Deze dieren kunnen in de gevel leven, eten en nesten bouwen, wat bijdraagt aan de lokale biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Geluiddempend

Een groene gevel absorbeert omgevingsgeluid. De planten hebben door hun onregelmatige vormen een geluid isolerend effect. Ze absorberen geluidstrillingen en weerkaatsten geluidsgolven in verschillende richtingen.

Goede isolatie

Planten hebben de eigenschap om het opgenomen water via het bladoppervlak te verdampen. Dit zorgt voor een verkoelend effect in en rondom het gebouw. De groene gevel is ook wel een schild tegen hoge temperaturen.

CO2 reductie

Een groene gevel helpt de CO2 concentraties in de lucht te verminderen. De planten in de gevel nemen de CO2 op en zetten dit om naar glucose en zuurstof, wat resulteert in een betere luchtkwaliteit. Deze fotosynthese is een natuurverschijnsel dat uitermate effectief is in te zetten in de gebouwde omgeving.

Vergroen verticale ruimte op de juiste manier

Met specialisten én met de inzet van betrokken partijen die installatie en onderhoud verzorgen realiseer je een project op maat, gebaseerd op vooraf ontwikkelde standaardcomponenten. Modulair, circulair, natuur-inclusief en brandveilig. De modulaire en circulaire opbouw zorgt voor een minimale ecologische footprint.

Het 6 ogen principe voor kwaliteitswaarborging en een ultralange levensduur

De irrigatieleverancier, onderhoudsprofessional en systeemleverancier passen het 6-ogen principe toe. Dit houdt in dat de drie betrokken partijen er zorg voor dragen dat de groene plantenwanden en gevels te allen tijde juist beheerd en onderhouden worden. Op deze manier zijn er vele voorbeelden van projecten in binnen- en buitenland die al meer dan 10 jaar in optimale conditie verkeren. Bijvoorbeeld het project van Liander te Duiven en de groene gevel van O7 te Mannheim.

Liander Duiven

Stem een meerjarige onderhoudsovereenkomst af, laat de groengevel monitoren door de onderhoudsprofessional, irrigatieleverancier en de systeemleverancier zelf. Zorgvuldigheid en professionaliteit zijn essentieel als het gaat om groen. Zelfs al voor 1 simpele kamerplant.

Mannheim gevel

Steden gaan vergroenen, dat is een feit. Hiermee wordt hittestress vermindert, het klimaat van steden gezonder en leefbaarder voor mens, insect en dier en verfraait het stadsbeeld. Laten we wat terug doen voor de mens, voor de dieren, voor alle aardbewoners!

Tekst en fotografie:

www.cloudgarden.nl