Kessel-Lo / Speeltuin omgevormd tot speellandschap [VIDEO]

De Grote Speeltuin in provinciedomein Kessel-Lo werd het voorbije anderhalf jaar vernieuwd en omgevormd tot een speellandschap met toestellen voor spel- en ontdekkingsplezier. De herinrichting is een onderdeel van een groter traject om van het domein een natuurlijke recreatiezone te maken, klaar voor de uitdagingen van toekomstige ontspanningsbehoeften.

Met het oog op veel klim- en speelplezier werd een glooiend landschap gecreëerd. Nieuwe speelheuvels werden aangelegd met een speelbeek die er als centrale ader doorheen loopt. Het water van de speelbeek komt van een bron, die ontspringt in en door het domein loopt. De beek mondt nu uit in de Abdijbeek/Molenbeek, waar het voordien de riool inliep. De beek kan op verschillende plaatsen en op diverse manieren overgestoken worden, waarbij de lange loopbrug een echte blikvanger is. Meerdere handpompen staan her en der opgesteld en zorgen voor extra waterplezier.

De oevers zijn afgewerkt met zand en zwerfkeien. Eyecatcher is een lange hangbrug, hoog en droog boven de speelbeek. Aan de overzijde van de speelbeek staat een hoog-uitstekende toren, die alleen maar bereikt kan worden met het betere klauterwerk over netten en touwen

Zitgazons en banken zorgen voor voldoende mogelijkheden om te picknicken. In het ploeterbos krijgen zowel kinderen als de natuur vrijspel. Omgewaaide bomen blijven liggen als klauterspeeltuig en om nieuw dieren- en plantenleven te voorzien. De aanplanting gebeurde met inheems plantgoed, waaronder diverse struiken met eetbaar plukfruit. In het hooiland krijgen veldbloemen en de bijhorende vlinders alle kansen. Brede, comfortabele paden tot diep in het speellandschap waarborgen de toegankelijkheid voor alle kinderen. De speeltoestellen werden uitgevoerd in Robinia: de vormgeving is grilliger en sluit zo mooier aan bij de omliggende natuur. Het hout kent een duurzaamheid vergelijkbaar met eik.

Het ontwerp werd gemaakt door het landschapsbureau Fris in het Landschap, samen met het Atelier Ruimtelijk Advies, ARA, dat instond voor de technische uitwerking van het ontwerp en de werfopvolging. De aanleg van het speellandschap gebeurde door de firma Heylen en de plaatsing van de speeltoestellen door de firma Spereco.