Nederland wint derde editie Green Cities Europe Award [VIDEO]

Na Beringen in België in 2020 en Nantes in Frankrijk in 2021 wint Alkmaar in Nederland de Green Cities Europe Award 2022 met zijn inspirerende programma “Vergroening & Biodiversiteit”.

Met deze uitreiking gaat de prijs deze keer niet naar een park of woonwijk, maar naar een werkwijze. Volgens de jury inspireert Alkmaar door te laten zien hoe het in drie jaar tijd 30.000 m2 heeft toegevoegd zonder lange procedures en hoge budgetten. In zeven jaar tijd moet de vergroening van de stad leiden naar 50.000 m2 extra groen in de stad.Quick wins

Wetende dat groene oplossingen doeltreffend zijn om de opwarming van de stad, overstromingsrisico’s en verlies van biodiversiteit tegen te gaan, ontwikkelt Alkmaar zijn programma “Vergroening & Biodiversiteit“. In slechts enkele maanden tijd werden verschillende verwaarloosde afgesloten ruimtes omgevormd tot lokale groene oases. Alkmaar wil in zeven jaar tijd 50.000 m² groen aanleggen.

Een kans die Stadswerk072, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van Alkmaar, met beide handen heeft aangegrepen. Zonder ingewikkelde procedures en hoge budgetten, maar door een hands on mentaliteit en met oog voor quick wins.

De eerste stap was het in kaart brengen van alle verharde ruimtes die kunnen profiteren van een snelle transformatie: pleintjes, banken, parkeerplaatsen en rotondes. Deze bestrate en levenloze plekken worden zoveel mogelijk onthard om de bodem weer doorlatend te maken. Belangrijk is ook dat bij alle projecten de buurtbewoners actief bij de planning worden betrokken. Tot slot moet de plantenkeuze gericht zijn op biodiversiteit, met een grote verscheidenheid aan bomen, besdragende heesters, wilde bloemen, bloeiende bollen en vaste planten.
In twee jaar tijd is al 50% van de doelstelling bereikt met verschillende miniparken, stedelijke bloemenweiden, nieuw aangelegde oevers en biodiversiteitsvriendelijke rotondes. Deze gerichte en gemakkelijk uit te voeren ingrepen hebben een doorslaggevend effect gehad voor de stad en haar inwoners: niet alleen de levenskwaliteit en de plaatselijke biodiversiteit zijn verbeterd, maar ook de natuurlijke watercyclus is hersteld.

De Europese jury was vol lof over het project “Vergroening & Biodiversiteit” van Alkmaar omdat het laat zien hoe groene oplossingen een gemakkelijk antwoord bieden op onze huidige milieu-uitdagingen. Deze “Quick-win” aanpak transformeert de stad van grijs naar groen, gebaseerd op een lokale actie met vier pijlers: ontkalken, bewoners betrekken, planten en biodiversiteit verwelkomen. De aanpak van Alkmaar kan door werkelijk elke Europese stad worden gevolgd om de leefomgeving te vergroenen, zonder excuses, beperkende regels of vertragingen.

De wedstrijd van 2022 was niet alleen van hoog niveau, hij bleek ook verbazingwekkend spannend te zijn! Van alle 13 geweldige projecten, streden er drie om de eerste plaats! Slechts een heel klein verschil bepaalde de uiteindelijk de score. Daarom worden er ook een tweede en derde plek toegekend. Polen werd tweede met Czyżyny Park in Krakau en Zweden werd derde met Växtrum in Lerum.

Meer info over de Green Cities Award vindt u op de website award.thegreencities.eu