AZ Zeno voedselbos in Knokke wint Publica Award [VIDEO]

Het project ‘AZ Zeno voedselbos’ in Knokke-Heist heeft de publieksprijs gewonnen van de Publica Awards 2021 in de categorie Corporate Responsability. De Publica Awards bekronen overheidsinstanties en hun partners die samen streven naar een betere besteding van overheidsopdrachten.

Op zaterdag 5 maart 2022 is AZ Zeno gestart met de aanplanting van een eigen voedselbos van 3,2 ha naast het moderne ziekenhuis. Het project, in samenwerking met ILVO en provincie West-Vlaanderen, past perfect in de Europese “Green Deal” strategie. Een voedselbos is een duurzaam en productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos. Het bos wordt voorzien van 2.100 fruitbomen, bessenstruiken en notenbomen. Daarnaast is er ook nog ruimte voor 3.500 bomen en struiken om biodiversiteit en windschutting te creëren. De grote kracht van een voedselbos is de diversiteit. Er worden klassieke soorten geteeld zoals appels, peren en pruimen, maar er is ook ruimte voor vergeten soorten zoals moerbeien, mispels en kweeperen. Er wordt ook geëxperimenteerd met vijgen, kaki’s en abrikozen. In totaal worden ongeveer 50 soorten fruit en noten geplant in het voedselbos.

Rondom en in het bos zijn wandelpaden aanwezig. Het bos zal dus niet alleen gebruikt worden als bron van verse voeding, maar ook als multidisciplinaire therapie- en revalidatieomgeving, leeromgeving voor scholen en verenigingen en voor iedereen die behoefte heeft om even te bezinnen, te wandelen, proeven, plukken of gewoon tot rust te komen. Op deze manier wil AZ Zeno de vrije, groene ruimte rond het ziekenhuis ten dienste stellen van de gemeenschap en als zorgorganisatie pionieren in preventie en educatie. Het voedselbos staat open voor de inwoners van de regio, werknemers in de buurt, scholen e.a. als leer-en ontspanningsruimte (wandelen, middagpauze …). Hierdoor is het bos een heel zichtbaar en tastbaar project, dat aanzet tot open communicatie en participatie.

AZ Zeno is al langer bezig met gezonde voeding. “Sinds 2017 werken we samen met Het Polderveld, een bioboerderij in Westkapelle. Van een aantal groenten zoals pompoen, knolselder en courgette voorzien zij ons in de volledige jaarlijkse behoefte. We zetten hiermee bewust in op lokale, lekkere, seizoensgebonden en gezonde voeding. Het voedselbos wordt de volgende grote stap in onze ontwikkeling”, zegt catering manager Pieter De Smet.

Bekijk hier alle laureaten van de Publica Awards 2021