Natuurpark Südgelände in Berlijn wint International Carlo Scarpa Prize for Gardens

De 32e Internationale Carlo Scarpa-prijs voor tuinen is toegekend aan het Natur-Park Schöneberger Südgelände en aan ‘de stedelijke natuur van Berlijn’.

 

De Internationale Carlo Scarpa-prijs voor tuinen wordt sinds 1990 georganiseerd door de Fondazione Benetton Studi Ricerche. Het doel van de prijs is vaardigheden die nodig zijn om het veranderende landschap te beheren en het natuurlijke en historische erfgoed dat het belichaamt te beschermen en te promoten;

Natuurpark

De geschiedenis van het 18 ha grote natuurpark Schöneberger Südgelände is onlosmakelijk verbonden met die van het naoorlogse Berlijn: een geïsoleerde, verdeelde stad waar de spoorwegen en industrie tot stilstand waren gekomen. Het oude rangeerterrein van Südgelände werd na de Tweede Wereldoorlog gesloten, waardoor de natuur er vrij spel kreeg. In de loop der jaren ontstond er een uniek stedelijk natuurreservaat, dat sinds 1986 beheerd door Grün Berlin. Dat betekende het begin van een experimentele ecologische ‘werkplaats’ met de tussenkomst van ecologen, milieuverenigingen, bewoners en kunstenaars. In het park bevinden zich overblijfselen van het voormalige station zoals een oude trein, watertoren, spoorlijnen en de treinhal.

Naar aanleiding van de prijs werd ook een boek gepubliceerd over het natuurpark en het Berlijnse groen.