©tuinaannemer.be, VLAM

Sponstuinen: ontharden tegen intense regen en extreme droogte

Droge voeten houden en tegelijk water bufferen voor planten en dieren. Dat is het idee achter een sponstuin, een tuin die water kan opnemen, vasthouden en teruggeven aan de omgeving als dat nodig is. Op die manier combineer je het beste van twee werelden: je wapent de tuin van de klant tegen extremere weersomstandigheden én zorgt ervoor dat ze volop kunnen genieten van aangenaam groen. Tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst reiken, met de steun van tuinaannemer.be, concrete tips aan voor klimaatsterke sponstuinen. ​

Niemand die het ontgaat: het weer in België is de laatste jaren heel afwisselend, waarbij we enerzijds steeds meer te maken krijgen met langere periodes van droogte en hitte en anderzijds van hevige regenval. Precies daarom moeten onze tuinen weer sponstuinen worden, zeggen experts, met een bodem die water kan bufferen voor later.

Maar hoe creëer je een klimaatsterke tuin die leefbaar is voor alle organismen én gezellig voor de bewoners? Volgens groenspecialisten Marc Verachtert en Bart Verelst, auteurs van het ‘Zakboek voor de sponstuin’, volstaan al kleine ingrepen.

Marc Verachtert: “Je kan eigenlijk in alle hoeken en plekken van een tuin aan de slag, van voortuin over dak en gevel tot achtertuin en balkon. Bedoeling is om stukjes groen zo in te richten dat water eenvoudig kan terugstromen naar de natuur, zowel door verdamping en buffering als infiltratie. Denk daarbij aan waterdoorlaatbare opritten, waterbassins en andere manieren om water op te vangen, buienborders of wadi’s, de juiste beplanting… Het komt erop neer om zo min mogelijk te verharden, te kiezen voor materiaal dat water doorlaat en zo veel mogelijk groen bij te brengen.”

Om de bodem weer te laten ademen, is tegels verwijderen een goed begin.

Bart Verelst: “Al is de bodem onder die tegels vaak nog erg verdicht en een dichtgestampte bodem kan maar heel weinig water opnemen. Als tuinaannemer kan jij je klanten daarbij helpen. Bovendien kan je hen bijstaan in de plantenkeuze die het best past bij hun bodem: vaste planten en bomen wortelen diep en bevorderen de sponswerking. Zo kan de tuin water opnemen wanneer het er is en het gebufferde water afgeven aan de planten wanneer die ernaar verlangen. Het resultaat is een altijd mooie en gezellige tuin, met een belangrijke meerwaarde voor natuur en omgeving en voor het klimaat in het bijzonder.”

Zakboek voor de spontuin van Marc Verachtert (redacteur bij CG Concept) en Bart Verelst is te koop in de BoekenShop van CG Concept.