Golazo bouwt magazijn met groendak en groene gevel

Het sportmarketingbedrijf Golazo nv, gespecialiseerd in het organiseren van grote sportevenementen, bouwt in het Limburgse Paal-Beringen een nieuwe opslagloods. Blikvanger is de combinatie van de groene gevel met het groendak.

Het logistiek centrum van 3.000 m2 werd ontworpen door het Q-BUS Architectenbureau, in samenwerking met hoofdaannemer Willy Naessens. Een magazijn van 12 meter hoog was enkel vergunbaar als de hoogte zou afgebouwd worden richting de Industrieweg. Om het magazijn toch van zo veel mogelijk ruimte te voorzien, werd een derde van het dakoppervlak in helling geplaatst waardoor dit deel tegelijkertijd een vijfde gevel werd. Om het imago van het bedrijf te versterken werd het dak uitgevoerd als groendak. Dit concept werd doorgetrokken op de gevel, zodat het gebouw als één groen geheel overkomt. De groengevel van Sempergreen zal grotendeels door opgevangen regenwater worden geïrrigeerd. Door de oriëntatie op het noordoosten zal er minder water nodig zijn. Ook het groendak zal optimaal water kunnen bufferen. De gevel zelf zorgt voor een verhoging van de biodiversiteit, optimaal voor vogels en insecten. 
De resterende platte daken worden voorzien van zonnepanelen, om het gebouw te voorzien van stroom en voor het voeden van de laadpalen op de aanpalende parking.
Golazo investeert 5 miljoen euro in de bouw en aanpalende aanleg. Het nieuwe logistieke centrum zou vanaf 1 december 2022 volledig operationeel moeten zijn.