Een Unbrick woning bestaat voor 80% uit hout

BOUWEN MOET ANDERS

De afgelopen decennia hebben we in de bouw te lang ingeteerd op natuurlijke bronnen, we hebben te veel energie verbruikt en te veel afval geproduceerd. En waarom? Omdat er heel veel geld mee te verdienen was. Omdat we dachten dat de aarde onuitputtelijk was. En omdat er nauwelijks alternatieven voor handen waren. Dat laatste excuus telt niet meer. Sinds begin jaren 90 kunnen we weer op grote schaal bouwen met hout. Een grondstof die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Een grondstof die – mits goed gemanaged – onuitputtelijk is. En een grondstof die zorgt voor een veel prettiger leefklimaat in je woning. Het kan dus daadwerkelijk anders. Sneller, slimmer en duurzamer.

Unbrick

Het klinkt bijna als een werkwoord, Unbrick: Ontstenen. Maar Unbrick is de naam van een Edes bedrijf dat hout als belangrijkste grondstof gebruikt voor modulair ontwikkelde woningen. Een jong bedrijf dat droomt van een duurzamere bouw, met zo min mogelijk beton en staal. Opgericht in 2020 en ‘on a mission’ om de meest innovatieve ontwikkelaar van duurzame woningen te worden.


Unbrick woningen bestaan voor 80% uit hout. De wanden, daken en vloeren worden gemaakt van CLT, ofwel kruislaaghout. Vurenhout wordt hiervoor kruislings geperst en verlijmd en krijgt daarmee dezelfde karakteristieken als traditionele bouwstoffen zoals beton en staal. Net zo sterk, net zo brandwerend, net zo onderhoudsvriendelijk en net zo makkelijk toepasbaar, maar dan super duurzaam. Het gebruikte hout komt niet uit een tropisch regenwoud, maar uit speciaal aangelegde productiebossen in Duitsland en Oostenrijk. Om zeker te weten dat deze bossen niet uitputten, worden er drie bomen aangeplant voor elke boom die omgezaagd is. Zo groeit er elke 279 seconden genoeg hout voor een nieuwe Unbrick woning.

Modulair bouwen

CLT is bij uitstek geschikt om modulair mee te bouwen. Compleet gefreesde CLT panelen worden in een fabriek geassembleerd tot een complete keuken- of badkamer-module. Deze modules gaan op (regulier) transport en worden op locatie in één dag in elkaar gezet tot een wind- en waterdicht huis. Op deze manier worden transport- en afvalstromen tot een minimum beperkt en mogen Unbrick woningen zelfs direct naast een Natura 2000 gebied geplaatst worden.


Modulaire woningen kunnen alleen op grotere schaal ontwikkeld worden als de productie en de keten van partners geautomatiseerd wordt. Hiervoor maakt Unbrick, als enige bouwbedrijf ter wereld, gebruik van software die normaal gesproken is voorbehouden aan de raket- en vliegtuigindustrie. Alle onderdelen van de woning – tot aan het kleinste schroefje aan toe – staan in 3D in deze software. En dit 3D model dient als basis voor de geautomatiseerde productieketen: Van de inkoop bij de zagerij tot aan de werkinstructies op de iPads.

Organische luxe in een prettig leefklimaat
Organische luxe in een prettig leefklimaat

Leefklimaat

De grote vraag is natuurlijk of de combinatie van 80 procent hout en een innovatieve bouwmethodiek een prettige woning oplevert. De Unbrick One geeft een bijzonder positief antwoord. Het is het eerste model dat de Unbrick fabriek uit komt rollen en is een luxe vakantiewoning in een vier- en zespersoons uitvoering. De woning straalt een organische luxe uit waar nauwelijks verschil lijkt te zijn tussen binnen en buiten. De houten wandstructuren zorgen voor een prettig leefklimaat waar je als vanzelf tot rust lijkt te komen. Dat rustgevende gevoel is overigens geen toeval, het is zelfs wetenschappelijk getest. Uit een Oostenrijkse studie blijkt dat mensen zich in een houten leefomgeving makkelijker kunnen concentreren, creatiever zijn en zelfs fysiek minder hartslagen nodig hebben. Tot 8500 hartslagen per dag minder dan in een vergelijkbare omgeving van staal en beton.


Zo’n natuurlijke en duurzame Unbrick One vakantiewoning vind je niet zomaar op elk willekeurig Nederlands vakantiepark. Ze worden bijvoorbeeld geplaatst op een Green Boutique park. Op deze parken wordt veel tijd besteed aan kleinschalige luxe en de prachtige woningen, maar er is ook veel aandacht voor de natuur buiten. Niet alleen liggen de parken op een steenworp afstand van prachtige natuurgebieden, de kavels om de woningen zijn ook nog eens zo groot dat er plek genoeg is voor een diverse, inheemse, beplanting. Het Green Boutique park in Hengelo (Gelderland) heeft zelfs een eigen waterbron en een helofytenfilter voor de waterzuivering. De zonnepanelen op de Unbrick woningen in combinatie met een ingegraven accu zorgen ervoor dat het hele park onafhankelijk is.

Green Boutique park in Appelscha, Friesland
Green Boutique park in Appelscha, Friesland


En zo is het plaatje compleet. Duurzame woningen die op een efficiënte manier geproduceerd worden, zorgen voor een perfect leefklimaat in een natuurlijk eco-systeem dat volledig onafhankelijk is. Wat wil je nou nog meer?

Unbrick One: super luxe en super duurzaam
Unbrick One: super luxe en super duurzaam

Tekst: Krijn Smits / [email protected]

www.unbrick.nl