Boek / Van landschap tot tuin

De Britse auteur Noel Kingsbury heeft samen met fotograaf Maayke de Ridder een boek gemaakt over het Nederlandse tuinontwerp. Als Brit legt hij in het boek uit wat volgens hem ons land uniek maakt en hoe de Nederlandse ontwerpers een moderne draai geven aan tuinontwerp, een draai die je niet snel zult vinden in het buitenland.

In het boek ‘Van landschap naar tuin: Nederland als inspiratiebron voor het maken van tuinen’ bespreekt Kingsbury – zelf tuinontwerper en plantenkenner – zowel de Nederlandse cultuurlandschappen als de tuinen en parken: de landschappen die werden ontworpen om ervan te genieten. Toegankelijk, vooruitstrevend en herkenbaar Nederlands. Deze drie kenmerken hebben het Nederlandse ontwerp wereldfaam bezorgd en Dutch Design tot een wereldmerk gemaakt. Ook tuin- en landschapsontwerp maakt deel uit van dit wereldwijde merk.

Tuinen vormen vaak een reactie op het omringende landschap, dat ze temmen en idealiseren. Niet zelden is het een miniatuurversie van het landschap dat de tuinontwerper om zich heen ziet. In dit boek kijken we naar het tuin- en landschapsverleden van Nederland, belichten we het werk van hedendaagse tuinontwerpers, en laten ze zien hoe hun werk aansluit bij het lokale landschap.

We bekijken tuinontwerpen en hun makers in samenhang met drie verschillende aspecten: allereerst de Nederlandse cultuurlandschappen – resultaat van vele eeuwen interactie van de mens met wat de aanwezige natuur aanreikte – vervolgens de kunstmatige, zeer planmatig georganiseerde, maar altijd functionele landschapsvormen, en ten slotte de landschappen die werden ontworpen om ervan te genieten en leefruimte aan mensen te bieden. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de grote rol van ontwerpers als Jac. P. Thijsse, Mien Ruys en Piet Oudolf.

Piet Oudolf – met wie Kingsbury meerdere boeken uitbracht – schreef de volgende aanbeveling: „In dit boek laat Noel zien dat de variatie in het Nederlands landschap deel uitmaakt van het werk van de nieuwe generatie tuin- en landschapsontwerpers. Het is een boek waarin tuinliefhebbers veel inspiratie vinden en vooral ook veel ideeën voor hun eigen tuin.’’ Verschenen bij Noordboek Uitgeverij.

Het boek is te koop bij CG Concept.