Rosa ©iVerde

Bodembedekkende rozen geven kleur aan de openbare ruimte

Bodembedekkende rozen zijn zeer geschikt voor de openbare ruimte. Met hun maandenlange bloei leveren ze een positieve bijdrage aan het leefgebied in de stad. De keuze in sterke rassen op eigen wortel is groot, ze zijn extensief te beheren en ze gaan jarenlang mee.

De groep bodembedekkende rozen bestaat uit bossige, lage tot middelhoge rozenstruiken die breed uitgroeien. In korte tijd bedekken ze een groot bodemoppervlakte, met als belangrijk voordeel dat onkruid daar weinig kans krijgt. Van mei tot diep in de herfst tonen ze hun rijke bloei met open of enkelvoudige tot volledig gevulde bloemen. De eerstgenoemde zijn vanwege hun grote hoeveelheid stuifmeel interessant voor veel insectensoorten. De laagblijvende hybriden van Rosa rugosa, met een meer natuurlijke look, vallen ook onder deze groep.

Verschillende toepassingen

Bodembedekkende rozen zijn zeer geschikt voor het vullen van plantvakken, bijvoorbeeld in parken of op rotondes. De moderne rassen groeien een vak binnen één seizoen dicht en zijn goed met andere heesters te combineren.

Ook bermen langs autowegen of fiets- en wandelpaden kunnen met deze rozen worden opgefleurd; ze zijn goed bestand tegen strooizout. Veel rassen zijn ook geschikt voor plantenbakken. De meeste krijgen na de bloei bottels als bonus, wat de sierperiode verlengt en voedsel aan vogels biedt.

Kleurrijke kwaliteitsimpuls openbaar groen met bodembedekkende rozen
Rosa ©iVerde

Planttips voor rozen

Rozen hebben een goed doorlatende grond nodig, zonder storende lagen. Verder verlangen ze een zonnige plaats met minimaal 4 uur zon; hoe meer zon hoe beter. Plant rozen nooit onder grote bomen. Het plantgat moet voldoende diep zijn, zodat de wortels volledig naar beneden kunnen strekken.

Snoeien kan machinaal, bijvoorbeeld met een maaibalk in een frequentie van gemiddeld één keer per drie tot vijf jaar, mede afhankelijk van de plaats. Dat gebeurt na de strengste vorst in maart of april.


Bron: www.roses4gardens.nl