Antwerpen / Grote bomen planten op ondergrondse parking

Om grote bomen te kunnen planten op het Mediaplein in de Kievitwijk (Antwerpen) verhoogde aannemer Hertsens een deel van het plein met een trappenpartij waarin een boombunkersysteem van Treebuilders zit verwerkt.

Het stadsbestuur wilde dat er 10 grote bomen werden geplant. Geen evidentie, want dat moest gebeuren bovenop de ondergrondse parking waardoor er weinig hoogte is en de bomen dus weinig ruimte hebben om te groeien. “We hebben daarom het plein verhoogd met een trappenpartij errond. Middenin die trappenpartij hebben we een boombunkersysteem geplaatst”, zegt aannemer Geert Breynaert van Hertsens Infra.

Onder het boombunkersysteem moest ook een extra buffer voorzien worden met waterbergende kratten. Onder het plein staan dus twee systemen op elkaar. Dat is niet zo gebruikelijk, vertelt Sven de Geyter van Deschacht, leverancier van de boombunkers. “Dit was de grootste boombunker die we tot nu geplaatst hebben. De verschillende gesofisticeerde technieken zoals de toevoer voor de fonteintjes, de meetsystemen, de irrigatie voor de bomen… maakt van het Mediaplein een prestigeproject.”

Tijdens de plaatsing van de boombunkers werden Deschacht en Hertsens bijgestaan door Treebuilders. Zij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van stedelijke beplanting. Deschacht is sinds afgelopen zomer exclusieve verdeler van Treebuilders in België.

Bron: Deschacht