Bomen in steden krijgen het steeds moeilijker, want staan solitair.

Nieuwe inzichten in klimaatbestendige boomsoorten

“Onze steden hebben toekomstbomen nodig die sterk bestand zijn tegen steeds hogere temperaturen, onregelmatig verdeelde neerslag en steeds langere en ook meer hittegolven, een effect dat in steden sterker speelt dan in landelijk gebied.” Vito Leyssens onderzocht 150 bomen op deze eigenschappen.

In zijn onderzoek combineerde Vito Leyssens de natuurlijke verspreiding van boomsoorten met rasterkaarten van het huidige klimaat om de ecologische niche, zeg maar de grenzen waarbinnen de soort een stabiele en leefbare populatie vormt, af te bakenen. Daarna projecteerde hij deze niche op klimaatvoorspellingen voor 2050 en 2100 met zowel een 1,5 °C als 3 °C opwarmscenario. De kaarten tonen dat de klimaatgeschiktheid van de meeste soorten naar het noorden opschuift. Voor Vlaanderen werden aparte uitvergrotingen gemaakt.

De klimaatkaarten in deze studie zijn gebaseerd op 19 bioklimatologische variabelen, van seizoenaliteit of klimaatstabiliteit, over minimumen maximumtemperaturen, tot warmste en koudste kwartier. Hitte-eilandeffect, zo typisch voor steden, werd niet meegenomen, want dit verschilt van locatie tot locatie en was technisch niet haalbaar.

Verder lezen?

Lees meer over het onderzoek en de resultaten in CG Concept – editie 1 2023.