Gent / Oude fabriek decor voor nieuw stuk Bijgaardepark

Een deel van de oude Malmarfabriek in de Dampoortwijk in Gent wordt bij het Bijgaardepark gevoegd. De buitenmuren en het metalen skelet van de fabriek blijven staan, er komen klimplanten, een varentuin en moestuinen. Ook aan de vleermuizenkolonie in de kelder is gedacht. Het nieuwe stuk park is begin volgend jaar klaar.

Het Bijgaardepark wordt door de werken in één klap 2.000 vierkante meter groter. Het industrieel-historische karakter van de site blijft behouden. De kenmerkende bakstenen buitenmuren en metalen spantstructuur dienen als kader voor klimplanten. Tussen de muren komt een varentuin waar bezoekers in de luwte van het groen kunnen genieten, en het moestuinproject van vzw De Bijgaard, dat al tijdelijk onderdak vond op de site, krijgt er een definitieve plek.

Vierentwintig jaar na de sluiting van de Malmarfabriek wordt een groot deel van de oude metaalfabriek binnenkort het grootste cohousingproject van het land. Het industrieel-historisch gedeelte aan de zuidkant werken we nu open waardoor het onderdeel wordt van het Bijgaardepark. Begin 2022 moet de uitbreiding van het park een feit zijn.

De uitbreiding van het Bijgaardepark maakt deel uit van stadsvernieuwingsproject ‘En Route’. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent stelde aannemer Hertsens aan om de werken uit te voeren. Het nieuwe stuk park is trouwens niet de enige recente ingreep. Eerder werd het Bijgaardepark zelf aangelegd, kwamen er nieuwe woningen en werd het oude stationsgebouw omgebouwd tot kinderdagverblijf De Bijendans. De site is ook de locatie voor cohousingproject Bijgaardehof, dat volop in ontwikkeling is.

Bron: stad.gent