Antwerpen / Ebema helpt Tuinstraten groeien, bloeien en infiltreren

In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is vergroenen de boodschap. Dat heeft ook de Stad Antwerpen begrepen. Daarom komt er in 5 Antwerpse districten een Tuinstraat : een straat die onthard is – en vooral – slim verhard. Permanent. In Berchem komen er zelfs vier Tuinstraten. Ook Ebema_LivingCity steekt voor dit project de handen uit de mouwen.

Deze verschillende buurten groener maken, dat is natuurlijk het hoofddoel van de Tuinstraten. En dat mag je letterlijk nemen: meer planten, meer gras, meer bloemen. Maar ook de waterdoorlatendheid is essentieel. Je kan immers niet simpelweg een grasveld aanleggen te midden van deze buurten. Voor voetgangers en fietsers wil je het wandel- en rijcomfort behouden. Dus opteert de stad op die plekken voor ingenieuze waterdoorlatende alternatieven.

“In de Lange Ridderstraat zijn vier ondergrondse regenwaterputten (3000 liter elk) voorzien, waarin het water wordt opgevangen. Het gaat dus om een soort reusachtige regentonnen eigenlijk. We willen er op deze manier voor zorgen dat er zo weinig mogelijk water afvloeit naar de riolering.” – Bonnie van der Burgh, Stad Antwerpen.

De oude stoeptegels worden verwijderd en vervangen door waterpasserende tegels met een waterdoorlatende fundering. Het regenwater sijpelt vervolgens door de waterdoorlatende verharding in de drainerende buizen en wordt afgevoerd naar regenwaterputten die voorzien zijn van een handwaterpomp. De bewoners kunnen dan het regenwater oppompen om de planten water te geven.

De stad van de toekomst

In Antwerpen was de eerste volledig vergroende straat de Lange Ridderstraat, voorzien van elegante Grasslines Small en praktische Beams-zitbanken. En ook voor de Bloemstraat in Borgerhout leverde Ebema kort daarna heel wat Seamstones, Grasslines Small, handige boordstenen in XL formaat 30×40 en waterpasserende Greenstones.

De Tuinstraten in Deurne, Berchem en Wilrijk zijn ook al volop in ontwikkeling. In Berchem leverde Ebema alvast materiaal voor één van de vier tuinstraten in dat district. En zij bezorgden onlangs maar liefst 390 m² aan Grasslines Small voor de Aziëlaan in Wilrijk.

De reacties op de afgewerkte straat zijn alvast lovend, zowel bij de bewoners zelf als bij anderen. Wie weet duikt dit concept in de toekomst wel in elke stad op?

Bron: EBEMA